المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

الرئيسية < البحوث والدراسات < تفاصيل بحث أو دراسة

Toxicity Assessment of Anthocyanin Pigment Extracted from Pistacia lentiscus Fruits for Use as a Natural Food Colorant

الملخص
هدفت هذه الدراسة إلى التحقيق في تأثير صبغة طبيعية غنية بالأنثوسيانين، مستخلصة من ثمار نبات Pistacia lentiscus، على الحالة الفسيولوجية والكيميائية الحيوية لإناث جرذان ويستر. شملت التجربة ثلاث مجموعات، حيث تلقّت مجموعتان منها جرعات فموية يومية مقدارها 12.5 ملغم/كغم و25 ملغم/كغم، على التوالي، لمدة ثلاثة أسابيع. تم تتبع مؤشرات مثل وزن الجسم، ووظائف الكبد والكلى، والفحص النسيجي للأنسجة. أظهرت المجموعة المعالجة بالجرعة المنخفضة زيادة ملحوظة في الوزن دون اضطرابات كيميائية حيوية. في المقابل، أظهرت مجموعة الجرعة المرتفعة تغيرات نسيجية خفيفة في الكبد، شملت اتساع الجيوب الكبدية واحتقان الأوعية الدموية، رغم أن قيم وظائف الكبد والكلى بقيت ضمن الحدود المقبولة. تشير هذه النتائج إلى أمان المستخلص عند الجرعات المنخفضة، مع احتمالية حدوث تأثيرات كبدية عند التعرض لجرعات أعلى، مما يبرز أهمية ضبط الجرعة قبل استخدامه في التطبيقات الغذائية أو الطبية................. الكلمات المفتاحية:...............الأصباغ الطبيعية، الأنثوسيانين، Pistacia lentiscus، السمية، الفحص النسيجي
Abstract
This paper studied the effects of a natural pigment (anthocynan-rich pigment) which was extracted on the physiological and biochemical condition of female Wistar rats. The three groups conducted were exposed to either 25 or 12.5 mg/kg daily dose orally administered within three weeks respectively. Indicators of the weight of the body, the indicators of liver functional and kidney functional indicators and the structure of the tissue were monitored. The rodent group administered the lower dose reported a significant increase in weight, as well as lack of biochemical imbalances. Conversely, sinusoidal dilatation and vascular congestion of the liver tissue were observed in the higher dose group albeit the values of liver and kidney functions were within the acceptable limits. These findings indicate the safety of the extract at low dose, but warn of possible hepatic effects with greater exposure, indicating a critical control of dose before pre- or post-food or pre-medical intake. ........................... Keywords:.................... Natural pigments, Anthocyanins, Pistacia lentiscus, Toxicity, Histopathology