المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

DEVELOPMENT OF BACTERIOLOGICAL METODS FOR ISOLATION AND IDENTIFICATION OF PSEUDOMONAS AERUGINOSA AND FLURSCENS

الملخص
تمت في هذه الدراسة عزل خمسة وثلاثين سلالة من البكتريا من جنس (الزائفة) من الأطعمة الملوثة ( الحليب واللحوم والأسماك). حيث تمت دراسة الخصائص الشكلية والفسيولوجية والكيمياء الحيوية التي سمحت بتحديد 10 سلالات. ستة سلالات من (الزائفة الفلوريسين), وأربع سلالات من (الزائفة الزنجارية). استندت اختبارات تحديد البكتيريا المعزولة إلى خصائص مثل اعتمادها على الأكسجين الجزيئي، والقدرة على تكوين أصباغ معينة، وأختبار الكتالاز، والقدرة على النمو في درجات حرارة مختلفة، والقدرة على تقليل النترات والنتريت، والقدرة على تحلل النشا، وكذلك أشكال (مورفولوجيا) الخلايا.
Abstract
Thirty five strains of bacteria of the genus Pseudomonas were isolated from contaminated food (milk, meat and fish). Their morphological and physiology-biochemical characteristics which allowed identifying 10 strains have been studied. Six strains belong to P. fluorescens, and four strains – P. aeruginosa. The isolated bacteria identification tests were based on such properties as their dependence on molecular oxygen, ability to form specific pigments, catalase activity, ability to grow at different temperatures, ability to reduce nitrates and nitrites, ability to hydrolyze starch, as well as morphology of cells.