المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

تقييم جودة بعض أصناف مياه الشرب المعبأة المستهلكة بالسوق الليبي

الملخص
تم في هذا البحث دراسة بعض الخصائص الفيزيوكيميائية للمياه المعبأة المحلية والمستوردة الموجودة في السوق الليبي وتأثيرها على صحة الإنسان. حيث تم تجميع 25 عينة من عبوات المياه الموجودة بمراكز التوزيع التجارية فى السوق الليبي. ومنها أجريت التحاليل الكيميائية مثل اﻷﻣﻼح اﻟﻜﻠﻴﺔ الذاﺋﺒﺔ والأس الهيدروجيني وﺗﻘﺪﻳﺮ عنصر اﻟﻜﻠﻮريد واﻟﻨﺘﺮات والصــــوديوم والبوتـــاسيوم. وتمت ﻤﻘـــﺎﺭﻨﺔ نتـــائج التحاليــــل ﺒﻤﻭﺍﺼﻔـــﺎﺕ ﻤﻴـــﺎﻩ ﺍﻟﺸــﺭﺏ ﺍﻟﻤﻌﺒـــﺄﺓ ﺍﻟﺼــﺎﺩﺭﺓ ﻋـــﻥ المركـــز الوطني الليبي ﻟﻠﻤﻭﺍﺼﻔـــﺎﺕ والمعــايير القياسيـــة ﻭمواصفــات منظمـــة الصحــــة العالميــــة لميـــاه الشـــــرب المعبــأة. وكــانت النتــــائج تتراوح بالنسبــة لتركيز الأمــلاح الكليـة الذائـبة بين17-429 ملجـم / لتر وقيمــة الأس الهيــدروجينـــي تتـراوح بين 5.6 – 8.4 ويتـــراوح تركيــز الكلـــوريد بين 0.47- 71.5 ملجـــــم / لتر، أمـــا تركيز النتــــرات فيتـــراوح بيـــن 0.236 –19.40 ملجم / لتر وتركيز الصوديوم يتراوح بين 0.06–52.17 ملجم / لتر ويتراوح تركيز البوتاسيوم بين 0.0 – 4.30 ملجم / لتر. ومن خلال دراسة نتائج هذه العينات ﺤﻘﻘﺕ ﺃﺼﻨﺎﻑ ﻤﻴﺎﻩ ﺍﻟﺸﺭﺏ ﺍﻟﻤﻌﺒﺄﺓ ﺍﻟﻤﻨﺘﺠﺔ ﻤﺤﻠﻴﺎ والمستوردة ﻤﺴﺘﻭﻯ ﺠﻴد عند مقارنتها بالمواصفات الليبية والعالمية ﻤﻥ حيث ﺍﻟﺠﻭﺩﺓ ﻓﻲ بعض ﺍﻟﻤﻌﺎﻴﻴر ﺍﻟﻜﻴﻤﻴﺎﺌﻴﺔ ﺍﻟﻤﻘﺎﺴﺔ المتمثلة في تراكيز الكلوريد والصوديوم والبوتاسيوم ﻓﻴﻤﺎ ﻋﺩﺍ الاس ﺍﻟﻬﻴﺩﺭﻭﺠﻴﻨﻲ ﻓﻘﺩ كانت 6 أصناف محلية وصنف واحد من الأصناف المستوردة تحت الحد الأدنى المسموح به. في حين كانت 16 عينة محلية و2 عينة مستوردة تحت الحد الأدنى المسموح به لتركيز المجموع الكلى للأملاح الذائبة في المواصفة الليبية لمياه الشرب المعبأة.
Abstract
In this research, some physicochemical properties of local and imported bottled water in the Libyan market, and their impact on human health, were studied. Where 25 models of water bottles were collected in the commercial distribution centers in the Libyan market. The following chemical analyzes were carried out: total dissolved salts, pH, determination of chloride, nitrate, sodium and potassium. The results of the analyzes were compared with the specifications of bottled drinking water issued by the Libyan National Center for Specifications and Standardization and the specifications of the World Health Organization WHO and the Gulf specification for bottled drinking water. The results were as follows: the concentration of total dissolved salts ranged between 17-429 mg/l, pH ranged between 5.6-8.4, chloride concentration ranged between 0.47-71.5 mg/l, nitrates ranged between 0.236-19.40 and a concentration of mg/l Sodium ranged between 0.06-52.17 mg/L and potassium concentration ranged between 0.0-4.30 mg/L. The locally produced and imported bottled drinking water varieties (which are included in this study) achieved a good level when compared to the Libyan, Gulf and international specifications in terms of quality in some of the measured chemical standards. of imported items under the permitted minimum. While 16 local samples and 2 imported samples were below the minimum allowed concentration of total dissolved salts in the Gulf specification for bottled drinking water, and with regard to the minimum standards, they are not included in the Libyan and Gulf specifications and the World Health Organization. This point is blamed on the authorities concerned with preparing the specifications. Given the importance of determining the minimum permissible limits for the characteristics of drinking water. Keywords: Physico-chemical properties, laboratory analysis (chemical analysis, physical analysis), Libyan and international specifications.