Home < Articles < Article Details
Assessment of Vitamin D Status among Pregnant Women in Surman Region in Western Libya
Researcher(s): | |
Institution: | Department of Biology, Faculty of Education, Surman - Sabratha University, Libya. |
Field: | Medical and Health Sciences |
Published in: | 36th volume - April 2025 |
الملخص
يختلف انتشار نقص فيتامين (د) في أجزاء مختلفة من العالم بناءً على العرق وخط العرض والعوامل البيئية والممارسات الاجتماعية والثقافية؛ نقص فيتامين ( د) أكثر شيوعًا لدى النساء الحوامل منه لدى النساء غير الحوامل. نقص فيتامين (د) هو مصدر قلق شائع أثناء الحمل بسبب زيادة المتطلبات على جسم الأم لدعم نمو الجنين. إنها مشكلة صحية عامة كبيرة للنساء الحوامل في ليبيا. هدفت الدراسة الحالية إلى تقييم مستويات فيتامين (د) بين النساء الحوامل في منطقة صرمان في غرب ليبيا. المواد والطرق: أجريت دراسة مراقبة بين 200 شخص (100 امرأة حامل و100 امرأة غير حامل) في منطقة صرمان في غرب ليبيا، على مدى سبعة أشهر من 1 سبتمبر 2024 إلى 31 مارس 2025. تم قياس مستويات 25-هيدروكسي فيتامين (د) في المصل باستخدام طريقة مقايسة المناعة الإنزيمية. تم تقييم ارتباط مستويات فيتامين (د) مع الفئات العمرية وفترات الحمل باستخدام اختبار مربع كاي، واختبار تحليل التباين، واختبار الارتباط باستخدام (SPSS) الإصدار 25 .أظهرت النتائج أن مستويات فيتامين (د) في المصل كانت أقل من 10 نانوغرام/مل، و(10-20 نانوغرام/مل)، و(21-29 نانوغرام/مل) لدى 79%، و17%، و4% من النساء الحوامل، على التوالي. انخفض متوسط تركيزات فيتامين (د) في المصل بشكل ملحوظ (P<0.01) لدى النساء الحوامل (8.611±0.47 نانوغرام/مل) مقارنةً بالنساء غير الحوامل (18.874±0.90 نانوغرام/مل). وكانت هذه الانخفاضات معنوية (P<0.05) في الفترة الثانية من الحمل (7.795±0.54 نانوجرام/مل) مقارنة بالفترة الأولى من الحمل (10.648±1.22 نانوجرام/مل)، وانخفضت معنويا (P<0.01) (7.649±0.50 نانوجرام/مل) في الفترة الثالثة من الحمل مقارنة بالفترة الأولى من الحمل (10.648±1.22 نانوجرام/مل). انخفض متوسط تركيزات فيتامين (د) في المصل بشكل ملحوظ (P<0.01)، حيث بلغ 8.293±0.72، و9.22±0.82، و8.614±0.47 نانوغرام/مل في الفئات العمرية (20-29)، و(30-39)، و(>39) سنة لدى النساء الحوامل، مقارنةً بالفئات العمرية نفسها لدى النساء غير الحوامل، وهي 16.05±1.88، و20.13±1.82، و19.09±0.63 نانوغرام/مل، على التوالي. كما انخفض متوسط تركيزات فيتامين (د) في المصل بشكل ملحوظ (P<0.01) لدى النساء الحوامل اللاتي يعانين من نقص حاد في فيتامين (د) (6.821±0.20 نانوغرام/مل) مقارنةً بنقص فيتامين (د) في نفس المجموعة (15.770±1.34 نانوغرام/مل). انخفض متوسط تركيز فيتامين (د) في المصل لدى النساء الحوامل اللواتي يعانين من نقص فيتامين (د) بشكل ملحوظ (15.770 ± 1.34 نانوغرام/مل) مقارنة بتركيز فيتامين(د) غير الكافي لدى النساء غير الحوامل (19.372 ± 0.69 نانوغرام/مل). لوحظ وجود ارتباط سلبي كبير (r = -0.586) عند (P <0.01) بين تركيزات فيتامين د والحمل وارتباط سلبي كبير (r = -0.237) مع فترات الحمل عند .(P<0.05) أظهرت النتائج أن نقص فيتامين (د) كان شائعًا للغاية بين النساء الحوامل في منطقة صرمان في غرب ليبيا. لوحظ وجود ارتباط سلبي كبير بين تركيزات فيتامين (د) مع الحمل وفترات الحمل. يجب على النساء الحوامل تناول الأطعمة الغنية بفيتامين (د) وتعريض بشرتهن لأشعة الشمس لفترة كافية من الوقت لتعزيز التركيب الطبيعي لجسمهن من فيتامين (د). يمكن استخدام المعلومات لإنشاء برامج تعزيز الصحة التي تزيد من مستويات فيتامين (د) لدى النساء الحوامل. هناك حاجة إلى مزيد من الدراسات لتحديد ما إذا كان نقص فيتامين(د) غير المعالج في المراحل المبكرة من الحمل يؤثر على الأم والجنين، ولمساعدة النساء الليبيات في اختيار العلاج المناسب. تُبرز نتائجنا الحاجة إلى زيادة الوعي والتدخلات المحتملة لمعالجة نقص فيتامين د لدى النساء الحوامل، بما يُحسّن النتائج الصحية للأمهات والأطفال.................
الكلمات المفتاحية:............ نقص فيتامين د، مستويات فيتامين د، النساء الحوامل، العلاقة مع الحمل وفتراته، منطقة صرمان، غرب ليبيا.
Abstract
The prevalence of vitamin D deficiency differs in various parts of the world based on ethnicity, latitude, environmental factors, and sociocultural practices; vitamin D deficiency is more common in pregnant women than non-pregnant women. Vitamin D deficiency is a common concern during pregnancy due to increased demands on the mother’s body to support fetal development. It is a significant public health problem for pregnant women in Libya. The present study aimed to assess the vitamin D status among pregnant women in the Surman region in Western Libya. An observational study was conducted among 200 subjects (100 pregnant women and 100 non-pregnant women) in the Surman region in Western Libya, over seven months from the 1st September 2024 to 31st March 2025. Serum 25-hydroxyvitamin D levels were measured using an enzyme immunoassay method. The associations of the levels of 25 hydroxyvitamin D with age groups and pregnancy periods were assessed using the Chi-square test, ANOVA test, and Person correlation by SPSS version 25. The results showed that the serum vitamin D levels were <10 ng/mL, (10-20 ng/mL), and (21-29 ng/mL) in 79%, 17%, 4% of pregnant women, respectively. The mean serum vitamin D concentrations were significantly (P<0.01) decreased in pregnant (8.611±0.47 ng/ml) compared to non-pregnant women (18.874±0.90 ng/ml). These decreases were significant (P<0.05) in the second period of pregnancy (7.795±0.54 ng/ml) compared to the first period of pregnancy (10.648±1.22 ng/ml), and significantly (P<0.01) decreased (7.649±0.50 ng/ml) in the third period of pregnancy compared to the first period of pregnancy (10.648±1.22 ng/ml). The mean serum vitamin D concentrations were significantly (P<0.01) decreased, 8.293±0.72, 9.22±0.82, and 8.614±0.47 ng/ml in age groups, (20-29), (30-39), and (>39) years in pregnant women compared with the same age groups in non-pregnant women, 16.05±1.88, 20.13±1.82, and 19.09±0.63 ng/ml, respectively. The mean serum vitamin D concentrations were significantly (P<0.01) decreased in severe deficiency vitamin D pregnant women (6.821±0.20 ng/ml) compared to insufficient vitamin D in the same group (15.770±1.34 ng/ml). The mean serum vitamin D concentration in insufficient vitamin D in pregnant women significantly decreased (15.770±1.34 ng/ml) compared with that in insufficient vitamin D in non-pregnant Women (19.372±0.69 ng/ml). A significant negative correlation (r = -0.586) at (P<0.01) was observed between vitamin D concentrations with Pregnancy and a significant negative correlation (r = -0.237) with the periods of pregnancy at (P<0.05). The results showed that vitamin D deficiency was extremely common among pregnant women in the Surman region of Western Libya. A significant negative correlation was observed between vitamin D concentrations with Pregnancy and the periods of pregnancy. Pregnant women should consume foods high in vitamin D and expose their skin to sunlight for a sufficient amount of time to boost their body's natural synthesis of vitamin D. The information might be used to create health promotion programs that maximize pregnant women's vitamin D levels. More study is needed to determine if untreated vitamin D deficiency in the early stages of pregnancy has an impact on the mother and the unborn child and to assist Libyan women in selecting suitable therapy. Our findings highlight the need for increased awareness and potential interventions to address vitamin D inadequacy in pregnant women to enhance outcomes for both mothers and babies................
Keywords:............... Vitamin D deficiency, Vitamin D Levels, Pregnant women, Correlation with pregnancy and its periods, Surman region, Western Libya.