International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

تأثير نتـرات الكالسيـوم على نمو نبات الفول (Vicia faba L.) تحت ظـروف منطقة القبة –الجبل الاخضرـ ليبيا

الملخص
يزرع الفول في ليبيا بشكل واسع لغرض التغذية على بذوره الطازجة والجافه واستخدامه في علف المواشي ولتحسين التربة ولان البروتين والكالسيوم العضوي هما أكثر المكونات الغذائية (44:17) %. فأن هذه الدراسة تهدف لدراسة سلوك نبات الفول تحت مستويات مختلفة من نترات الكالسيوم مقارنه بعدم الاضافة، نفذت التجـربة فـي اصـص (3كجم) فـي الظروف الخـارجية في القبـة اعتمادا على الامطار والري عند الحاجة، ذات تـربة طميـه درجـة حموضتها 7.64 وملـوحتها 0.993 dsmol والتبـادل الكـربوني بها 23.0 ومحتـواها من الكالسيـوم 13.90 ملي مكافئ والمادة العضـوية بها 1.92% والواقعة ( ْ32 40’ 79) بارتفاع 600 متر فوق سطح البحر خلال الموسم 2024-2025م . اظهـرت النتـائج التفوق بمعنوية عالية لمحتوي الاوراق من الكلورفيلات الكلية عند اضافة نترات الكالسيوم بالمعدل 20كجم/هـ مقارنه بارتفاع المعدلات عن 60كجم/هـ، 25.40، 16.73 ملجم/جم نسيج عض، بالتـرتيب بالإضافة للتفوق المعنوية عالية. عـدد العقد الجـذرية للنبات 160 عـقـدة عنـد اضافة 20 كجم/هـ نترات الكالسيــوم، مقابل 55.3 عقـدة للنبـات عـنـد المستوي المرتفع 80 كجم/هـ من السماد العضوي كما ارتفع بمعنوية عالية لمحتوى الكلي للكالسيوم العضوي بارتفاع معـدلات نترات الكالسيـوم 17.43 ملجـم/جـم. عنـدا اضافة المستـوى 60 كجم /هـ نترات كالسيوم مقارنه بالشاهد 10.02ملجم/جم. ومع ذلك فأن خصائص النمو من ارتفاع النبات وعدد القرون لكل نبات ووزن وطول القرون لم تتأثر بشكل كبير بمستويات نترات الكالسيوم المختلفة. توصي هذه الدراسة بإضافة مستوي 40كجم/هـ كل 3 الساعات لزيادة نمو وجودة فول الفاها في منطقة الدراسة................. كلمات مفتاحية:.............. مستويات تسميد لنبات فول الفاها -القبة درنة.
Abstract
Faba bean widely cultivated in Libya for human food on fresh or dry seed, for live stocke foodig and soil improvement. And when protein and organic calcium is the most important nutritional ingredient, this study aims to identify the behavior of faba bean to under different leveis of calcium nitrate comporing to the control, to deren mine the leves chlorophyll content phenolic compound; plant root nodules number; pods number per plant; plant pods weight; pod length and plant height. The experiment was conducted in apot 3kg under out door conducted in the dome characterized by loamy soil with aph 7.64 it's salinity 0.993 dsmol it's carbon exchange 23.0 it's calcium content 13.90 MK it's organic matter content1.92% (79, 40, 32) at an elevation of 600 meters above sea level During the season 2025-2024. The results showed that, the total chlorophgll content of leaves was significantly (p<0.01 25.40mg/g when 20kg/ha of calna 3 was add, compared to the least dlue to the level 60kg/ha 16.73mg/g fresh tissues. In addition, the highly signeticant p<0.01 of total plant phenols 90.63 from control and 85.84mcg/g due to 40 kg cano3/ha comporing to the least 45.34 mcg/g from the level 60kg cano 3 /ha. supperior increase of root nodules number p<0.01 160per root from20 kg/ha level and the least 55.3 no dules per root due to the level 80 kg cano3 /ha highly significant differences of plant calcium content 17.43mg/g due to the level 60kg/ha comparing to the least from control 10.02mg/g however, growth chara cteaistics: plant height; pods per plant, plant poods weight and pod length were not significantly affected by different calcium nitrate levels. This study recommends adding the level40kg canon 3h-1 increase growthand quality of faha bean in the study area........... Key words: .......calcium nitrate levels; faba bean plants natural resource collage. EL-Guba Derna University.