International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

مساهمة السفا في إنتاجية وجودة محصول اربعة أصناف من القمح الصلب (Ttriticum durum L) تحت ظروف الزراعة البعلية بالجبل الأخضر - ليبيا

الملخص
أجريت هذه التجربة الحقلية بالمزرعة البحثية بكلية الزراعة جامعة عمر المختار بمدينة البيضاء - ليبيا خلال الموسم 2022- 2023 لدراسة تأثير إزالة السفا (Awn) على بعض خصائص السنبلة وإنتاجية وجودة محصول اربعة أصناف من القمح ( الحميرة سرقولا - عين الفرس -بني سويف) من خلال تجربة منشقة مرة واحدة وبإتباع تصميم القطاعات العشوائية الكاملة Randomized Complete Block Design ( RCBD). في ثلاث مكررات تم ازالة السفا بعد اتمام مرحلة التسبيل التي استغرقت من97_112 يوم وتمثلت نتائج التحليل الإحصائي أن الاختلاف بين التراكيب الوراثية ذو دلالة معنوية بتفوق الصنف حميرة حيث سجل أكثر عدد السنيبلات وحبوب / السنبلة. واعلى محصول للحبوب طن / ه. واعلى نسبة بروتين في الحبوب وحبوبا أكثر صلابة في حين اعطى صنف سرقولا اعلى دليل حصاد في حين تفوق صنف عين الفرس بإعطاء اعلى المتوسطات لوزن الالف حبة. ساهم وجود السفا في ارتفاع عدد السنيبلات والحبوب في السنبلة ووزن الالف حبة ونسبة البروتين والجلوتين في الحبوب في حين اعطت السنابل بدون السفا اعلى نسبة صلابة للحبوب. وجود علاقة معنوية ما بين طول السفا ومحصول الحبوب لجميع اصناف القمح المدروسة تحت ظروف الزراعة البعلية بالجبل الاخضر حيث وصلت نسبة الزيادة الي 12%............... الكلمات المفتاحية:........ محصول القمح، السفا، خصائص السنبلة، إنتاجية وجودة الحبوب القمح، الزراعة البعلية بالجبل الأخضر.
Abstract
A field experiment was conducted at the research farm of the Faculty of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Al-Bayda, Libya during the season (2022-2023) to study the effect of removing the awn on some spike characteristics and the productivity and quality of the crop of four wheat varieties (Hamira Sarqola - Ain Al-Faras - Beni Suef) through a split plot experiment and following the RCBD randomized complete block design. In three replicates, the awn was removed after completing the rooting stage, which lasted from 97-112 days. The results of the study were as follows, The results of the statistical analysis showed that the difference between the genetic compositions was significant with the superiority of the Hamira variety as it recorded the highest number of spikelets and grains/spike, the highest grain yield (ton/ha), the highest protein content in grains and harder grains, while the Sarqola variety gave the highest harvest index, while the Ain Al-Faras variety excelled by giving the highest averages for the weight of a thousand grains. The presence of spikes contributed to an increase in the number of spikelets and grains in the spike, the weight of a thousand grains, and the percentage of protein and gluten in the grains, while spikes without spikes gave the highest percentage of grain hardness. There is a significant relationship between spike length and grain yield for all wheat varieties studied under rainfed farming conditions in Jabal Al Akhdar, where the percentage of increase reached 12%. ......................... Keywords:............ Wheat crop, awns, spike characteristics, grain yield and quality of wheat, rainfed agriculture in Jabal Al Akhdar